top of page

Brighton & Hove

Om du älskar livets goda så kommer du förhoppningsvis älska Brighton!

Brighton, eller Brighton & Hove som staden egentligen heter, är känd som den mest spännande kuststaden i Storbritannien. Med sin livliga kosmopolitiska atmosfär och sin friska havsluft så är det inte heller konstigt att Brighton har blivit ett så pass populärt resmål för såväl språkstudenter, turister och britterna själva. Här blandas historia och kultur med barer, shopping och ett enastående nattliv.

Med den vackra nationalparken Sussex Downs som består av traditionell engelsk landsbygd och natur i ryggen kombinerat med närheten till London (87 km) genom fantastisk och snabb förbindelse så blir Brighton en ultimat bas. Även närheten till Gatwick flygplats (ca 25 minuter med tåg) och andra kända resmål längs Englands södra kust gör Brighton till en fantastisk plats att bo.

Under 1750-talet så blev Brighton vida känt när Londons societet och kändiselit beslutade att flytta efter Englands kronprins George (känd senare som kung George IV) till staden. Brighton förvandlades snabbt från en enkel fiskeby till en fashionabel och vacker Regency-stad. Den epokens arkitektur är fortfarande prominent i stadens stadsbild. Kronprinsen lät bygga Royal Pavilion (inspirerad av det vackra Taj Mahal) vid sin ankomst till staden, som idag är ett museum och stadens kändaste turistattraktion utöver piren.

Portslade

 

Portslade är en närförort till Brighton & Hove med en befolkning på ca. 18 000. Portslade består av Portslade Old Village och Portslade by Sea som båda har sina distinkta karaktärsdrag.

Portslade Old Village ligger 1.6 km från havet och byggdes under 1500-talet. Idag har byn ett postkontor, en liten affär samt några pubar och take-away restauranter. Byn ligger vid foten av nationalparken och har en vacker arkitektur bestående av  flintstensbyggnader och har även den näst äldsta kyrkan i Brighton.

Portslade by Sea är en liten men livlig hamn och är Brightons industriella centrum. Huvudgatan heter Boundary Road och här finns butiker, apotek, restauranger m.m. Portslade tågstation har direkttåg till London (1 timme) och Brighton (8 minuter).

Det finns en busstation precid vid Loxdale English Centres ingång och härifrån går direktbussar till Brighton centrum ca. var sjunde minut. Bussen tar 20-22 minuter..

 

Storbrittaniens kändaste kuststad

 

Att promenera längs Brightons strandpromenad är en upplevelse du inte vill missa! Samtidigt som du kan beundra the vackra gamla byggnaderna längs kustremsan kan du känna kontrasterna genomsyra arkitekturen med det moderna vardagslivet som pågår på stranden. Folk som hänger med vänner, badar (oavsett temperatur!), spelar musik och njuter av utsikten. Strosa ut på Brightons kända Victorianska nöjespir och testa åkattraktionerna och ät klassisk ”Fish & chips”. Från strandpromenaden kan du promenera upp in i South Lanes, stadens äldsta stadsdel. Här finns vindlande gränder, restauranter, butiker och Englands kändaste chokladbutik ”ChoccyWoccyDoodah”.

Från South Lanes hittar du enkelt till ”Royal Pavilion” som är stadens kändaste byggnad efter piren. Byggnaden uppfördes i mitten av 1700-talet av stadens kanske mest eminenta invånare som satte Brighton på kartan, kronprins George (sedermera George IV) och är arkitektoniskt inspirerad av Taj Mahal i Indien. Insidan av byggnaden är däremot är inspirerad av Kina och denna mix gör stället till en världskänd byggnad väl värd ett besök.

Strax bakom Royal Pavilion så finner du området ”North Laine” som myllrar av vintage butiker, independent-caféer, pubar, barer och nöjesställen.

Längs med kusten finner du också det nybyggda ”Brighton Marina” med sitt moderna köpcentrum fullt av restauranter, en biograf och en minigolfarena.

 

Konst & Kultur

 

Brighton har länge varit känt som ett tillhåll för alla olika sorters kreativa människor! Här finns en eklektisk mix av konstnärer, musiker, drag-artister, skådespelare och författare och tillsammans skapar de mycket av den färgglada faunan som staden gjort sig känd för.

Du kan utforska ställen såsom Brighton Museum & Art Gallery, Hove Museum eller varför inte ta en tur till närliggande Charleston Farmhouse, det excentriska hemmet tillhörande Bloomsbury-gruppens Vanessa Bell och Duncan Grant. 

Andra Museum i närheten inkluderar D-Day Aviation Museum, Barlow Gallery & Museum, Booth Museum of Natural History, Museum of Childhood, Rejectomania och Yesterday’s World.

 

Shopping

Shoppingen i Brighton är lika kosmopolitisk som staden själv, med ett brett utbud och flertalet områden att utforska. I staden finner du allt ifrån second hand-butiker och vintage till lyxmärken och allt däremellan.

Om du vill fynda så finns ett stort Primark i stadens centrum, och även TK Maxx som är en märkesoutlet är en storfavorit hos lokalbefolkningen.

I stadens centrum finner du Churchill Square, det moderna shoppingcentret med butiker såsom Urban Outfitters, Zara och Topshop.

I South Lanes kryllar det av smyckesbutiker och lyxmärken medan det i North Laine går att finna coola unika prylar på någon av de många vintagebutikerna. Ett måste att besöka är det kända ”Snooper’s Paradise” som är en inomhusmarknad öppen året runt.

Äta & Dricka


Den kosmopolitiska andan sträcker sig även till stadens utbud av barer och restauranter. Det finns över 400 barer, caféer och restauranter I Brighton & Hove och folk som bor här älskar att gå ut. Jämfört med Sverige är det relativt billigt att äta en middag ute på stan och vi lovar att kommer förmodligen kunna hitta ett eller flera ställen som passar alla smaklökar och sinnesstämningar! Här blandas traditionell engelsk pubmat med indiskt, veganskt, japanskt, italienskt, koreanskt, amerikanskt, kinesiskt, arabiskt, mexikanskt och du kommer förmodligen inte hinna äta dig igenom ens en bråkdel av ställena som staden har att erbjuda. Men du kan ju alltid försöka!

Även pubkulturen är starkt rotad i Brighton. Här finns något för alla. Stora pubar, lugna, moderna, gammeldags, mysiga, coola. Hit kommer folk för att äta, dricka och socialisera sig. Barer och nattklubbar är en självklar del av nattlivet och staden har både stora nattklubbar och cocktailbarer, nischade ställen, live musik och kareokebarer. Om du är en nattuggla kommer du inte ha tråkigt i denna stad!

 

Runt om Brighton

Om du vill utforska den vackra landsbygden och nationalparken I Sussex så är Brighton en perfekt bas och utgångspunkt. Här finns vacker natur, kända städer och mycket historiaoch här att upptäcka. Staden är belägen precis vid foten söder om South Downs nationalpark och det finns flertalet vandringsleder i närheten.

Några av de platser som är värda ett besök i närheten av Brighton är LewesChichesterRoyal Tunbridge WellsPortsmouth, Arundel Castle och London.

Historiska byggnader

Beroende på vad som intresserar och motiverar dig så finns det ändlösa möjligheter att utforska i närheten av Brighton. Här nedanför finns några exempel på ställen vi rekommenderar är värda ett besök:

Royal Pavilion
Med sin historia samt mix av arkitektoniska inslag är ett besök här nästan ett måste!
www.brightonmuseums.org.uk/royalpavilion/

Regency Town House
Ett välbevarat 1700-talshus som har restaurerats och nu är öppet för allmänheten. Du kommer få ta del av hur livet såg ut över 250 år sedan i Brighton!
www.rth.org.uk

Bateman’s, Burwash
Hem åt den kände författaren Rudyard Kipling som skrev Djungelboken.
www.nationaltrust.org.uk/batemans

Michelham Priory, Upper Dicker
Denna enastående byggnad dateras till 1200-talet och sags tillochmed ha sitt eget spoke!
www.visitsussex.org/page/michelham-priory/

För mer information om Brighton besök www.visitbrighton.com

bottom of page